top of page
תמונת הסופר/תShlomi Goldstein

היפרוונטילציה בצלילה חופשית - מדוע חשוב להימנע ממנה?

היפרוונטילציה (התנשמות יתר בעברית) נשימות מהירות ועמוקות שמבוצעות במכוון לפני צלילה חופשית, עשויה להיראות כתהליך הכנה מועיל לשיפור ביצועי הצלילה. עם זאת, בפועל, מדובר בתהליך מסוכן מאוד העלול להוביל לתוצאות חמורות ואף קטלניות. במאמר זה נבין מהי היפרוונטילציה, כיצד היא משפיעה על הגוף, ונעמיק בסיבות שבגינן חשוב להימנע ממנה כחלק מההכנה לצלילה חופשית.

 

מהי היפרוונטילציה?


היפרוונטילציה היא מצב שבו אדם נושם בצורה מהירה או עמוקה מהנדרש וליתר דיוק כל נשימה אשר חורגת מהנשימה הפאסיבית והטבעית שלנו. מצב זה גורם לירידה ברמת הפחמן הדו-חמצני (CO2) בדם. רמת הפחמן הדו-חמצני משפיעה על מערכת הנשימה ועל היכולת של הגוף לזהות מתי יש צורך לנשום.


מדוע אנשים מבצעים היפרוונטילציה לפני צלילה?


צלילה חופשית כרוכה בהחזקה ממושכת של הנשימה. יש צוללים החושבים כי היפרוונטילציה תאריך את זמן הצלילה בכך שהיא מפחיתה את תחושת הצורך לנשום. למרות שהרפלקס לנשימה נדחה באופן זמני, התהליך הזה מסוכן, כפי שנפרט להלן.


הסכנות בהיפרוונטילציה:


1. שינוי רמת החומציות של הדם


היפרוונטילציה מורידה את רמת הפחמן הדו-חמצני בדם, מה שמוביל לעלייה ברמת ה-pH של הדם (תהליך המכונה "אלקלוזיס"). מצב זה פוגע בתפקוד הפיזיולוגי של הגוף, כולל שיבוש שחרור החמצן מהרקמות. כאן נכנס אפקט בוהר: כאשר רמת ה-pH עולה, היכולת של ההמוגלובין לשחרר חמצן לתאים פוחתת, מה שמוביל למחסור חמצן קריטי, במיוחד במוח.


2. דחיית רפלקס הנשימה


במצב תקין, עליית רמת הפחמן הדו-חמצני בדם היא הסימן שמעורר את הגוף לנשום. בהיפרוונטילציה, רמת ה-CO2 נמוכה באופן מלאכותי, ולכן התחושה של הצורך לנשום מתעכבת. הדבר עלול לגרום לצולל לאבד הכרה (מצב הנקרא blackout) מתחת למים לפני שיחוש צורך לנשום, מה שמסכן את חייו.


3. דחיית רפלקס היונק הימי


רפלקס היונק הימי מופעל בעיקר ע"י עליה ברמת הפחמן הדו-חמצני בדם (היפרקפניה) ומוגבר במגע עם מים קרים, הוא מנגנון הישרדות שמאט את קצב הלב ומסיט את זרימת הדם לאיברים חיוניים ועוד. היפרוונטילציה תדחה את הרפלקס הזה, מה שפוגע ביכולת ההסתגלות של הגוף שלנו לתנאי הצלילה המאתגרים ובאופן ישיר בשרידות שלנו.



כיצד ניתן להימנע מהיפרוונטילציה?


הימנעות מהיפרוונטילציה מתחילה בהבנת החשיבות של נשימה נכונה כשלב קריטי בהכנה לצלילה:


1. נשימה פאסיבית בלבד: בצעו נשימות רדודות ורגועות לפני הצלילה כדי לשמור על רמת CO2 תקינה.

נשימה פאסיבית אינה מובנת מאליה. היא תוצאה של מליוני שנות אבולוציה והסתגלות אשר לימדו את הגוף האנושי לווסת בצורה טבעית ומיטבית את רמות החמצן והפחמן הדו-חמצני בהתאם לסוג הפעילות.



2. תיעול נכון של מתח: למדו טכניקות הרפיה ונשימה מודעת כדי להפחית מתח ולהתכונן לצלילה בבטחה.

טכניקה נפוצה ומומלצת לשילוב בשלב ההכנה היא טכנית סריקת הגוף אשר משפרת את ההרפיה הפיסית והמנטלית כבר בשלב ההכנה לצלילה.



3. קורס צלילה חופשית: השתתפות בקורס מקצועי תספק לכם ידע וכלים לצלילה בטוחה ותמנע הרגלים מסוכנים כמו היפרוונטילציה.


סיכום


היפרוונטילציה בצלילה חופשית היא תהליך מסוכן שמוביל לשיבוש מערכות חיוניות בגוף, כולל אפקט בוהר, דחיית רפלקס הנשימה ודחייה מסוכנת של רפלקס היונק הימי. הימנעות ממנה והקפדה על טכניקות נשימה נכונות הן הבסיס לצלילה חופשית בטוחה ומהנה.


אם אתם מעוניינים ללמוד יותר על צלילה חופשית בטוחה ולהעמיק את הידע שלכם בנושא, מוזמנים ליצור איתנו קשר או לקרוא מאמרים נוספים באתר.


שלומי גולדשטיין

מדריך צלילה חופשית

מועדון צלילה חופשית ת"א

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page